± galati

SOS >>> ORASUL POSIBIL >>> STIATI CA?

back to scratch !?

in english
In anul 1954 s-a elaborat schita de sistematizare a centrului orasului Galati. Solutia propunea realizarea unui sistem de piete si esplanade care lega faleza cu cea mai veche strada rezidentiala a orasului (Republicii, azi Domneasca) si zona de vest a orasului cu zona portului. Ce s-a realizat respecta in mare masura aceasta schita.

In prezent, la nivel pietonal piata centrala nu este lizibila, spatiul fiind puternic plantat si mobilat. Acest lucru nu constitue o schimbare negativa fata de planul initial, intrucat zona pare o oaza verde in mijlocul orasului, iar mobilierul specific anilor ’80 are un farmec aparte. In schimb, in zona hotelurilor centrale amenajarile nu este valorificat potentialul spatiului. Precum in centrele altor orase dezvoltate si amenajate in comunism, accentul a fost pus pe realizarea unor modele decorative din gresie, desen de plan vizibil doar de la etaje superioare ale cladirilor. Dupa unii arhitecti, amenajare recunoscuta si demna de pastrat. Aceste spatii devin foarte aride si neprimitoare vara si prin urmare nefolosite.

Mai mult, goana dupa suprafete inchise a adosat acestui hotel cutii de plastic si sticla. Un gand adresat proprietarilor hotelului Dunarea: Privind o imagine de la 1965 mesajul ar fi: ne putem intoarce la zero? Posibil, reversibil.

 

Back to scratch !?
In 1954 the planning layout of Galati city centre was elaborated. The solution proposed the development of a system of squares and esplanades connecting the Danube cliffs with the oldest residential street in the city (Republicii, nowadays Domneasca) and the western part of the city with the port area. What was built then complied to a large extent with this layout.

Today, the central square is not readable at walking level, as the space is highly planted and furnished. This is not a negative change compared to the initial plan, given that the area looks like a green oasis in the middle of the city and the ’80 outdoor furniture has a special allure. On the other hand, the potential of the area around the city-central hotels is not capitalized. As in other centers of cities developed and planned during the Communist period, the focus was on making sandstone decorative patterns, plain design which is visible only from higher building floors. According to some architects, this is definitely a keeper, which is even praised. These spaces become very dry and unwelcoming and therefore remain unused.

Moreover, the rush for closed surfaces has joined plastic and glass boxes to this hotel. Here’s a thought to the owners of Dunarea hotel: Looking at a photo from 1965, the message would be: can we go back to scratch? Possibily, reversible.

Advertisements

Filed under: DESPRE ORAS. ABOUT THE CITY, STUDIU SPATII URBANE. URBAN PUBLIC SPACE

2 Responses

  1. […] de sistematizare care fixa etapele de dezvoltare ale centrului orasului a fost aprobata de catre Consiliul de Ministri in 1955. In acel moment, lucrarea constituia prima […]

  2. Raluca P says:

    Din pacate aceste piatete regasite in lungul bdl-ului Brailei devin animate si folosite in intregime doar in timpul diverselor festivitati organizate de oras. Zona in sine o consider valoaroasa pentru tipul de arhitectura pe care il prezinta, creand o imagine urbana unitara. Ar trebui incercat sa se defineasca spatial mai bine pietele si sa se regandeasca d.p.d.v estetic toate adaugarile facute in decursul celor 20 de ani. Nu neg, ca unele dintre acestea erau necesare, cum este cazul acoperirii terasei hotelului pentru a fi functionala pe toata perioada anului. Dar cu siguranta varianta folosirii policarbonatului si a respectivelor forme nu a fost cea mai fericita alegere. De asemenea ar trebui tinut cont in planurile de amenajare ulterioare, traseul preferat al pietonilor si ce ii determina sa aleaga. Piata din fata hotelului este rar tranzitata vara pentru ca este foarte expusa, neexistand un umbra care sa ii protejeze pe trecatori. De asemenea, pentru ca piata este flancata pe trei laturi de artere intens circulate este dificil de crezut ca va fi vreodata “locuita”, poate doar la terasele pozitionate la inaltime menite sa le ofere oamenilor un spatiu ceva mai protejat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Coordonator program. Programme coordinator

Ina Stoian
arhitect, asociatia PlusMinus
www.plusminus.org.ro

Echipa de Proiect. Project Team

2012
Daniela Calciu
Raluca Primejdie
Violeta Piciorus
Luminita Stoian
Lucian Sandu-Milea
George Macovescu
Science + Sern
-
2011
Marius Mitran
Mirela Nitu
Violeta Piciorus
Cosmina Diaconeasa - traduceri
Luminita Stoian

Finanțatori. Financers

2012
OAR - Ordinul Arhitectilor din Romania
-
2011
OAR - Ordinul Arhitectilor din Romania
UAR - Observatorul Urban

Ambasada Elveției prin sponsorii Centenarului diplomatic româno-elvețian
(NOVARTIS, ABB, FRANKE, HOLCIM, VULCAIN, HEIDI, NESTLE, RABO, SIKA, SWISS INTERNATIONAL AIR LINES, AUDICONSULT, GEBERIT, HBA, KPMG, MATTIG MANAGEMENT PARTNERS, SWISS ARMS, VALVIS, CAMERA DE COMERT ELVETIA-ROMANIA)

Parteneri. Supported by

2012
OAR - Filiala Dunarea de Jos
Asociatia Braintree
ATU - Asociatia pentru Tranzitie Urbana
Ce-RE - Centrul de Resurse pentru participare publica
ATAC- Asociatia Tinerilor Activi Civic
-
2011
OAR - Filiala Dunarea de Jos
ETH Zürich
The Plot
Administrația Porturilor Dunării Maritime
Cărturești
AREA3
Primăria Municpiului Galați
Colegiul Național Vasile Alecsandri
Liceul de Artă Dimitrie Cuclin
Școala Generală 28 Mihai Eminescu

Parteneri media. Media partners

Radio Galati
www.arhiforum.ro

Copyright

Continutul acestui blog este protejat prin legea copyright-ului si continutul sau nu poate fi folosit fara acordul autorilor / detinatorilor drepturilor de utilizare si publicare. Citarea este permisa, insa trebuiesc mentionate autorul si sursa. Va rugam contactati organizatorii!

contact: contact@plusminus.org.ro

Plusminus

OAR

OAR Dunărea de Jos

Observatorul Urban, UAR

Ambassade de Suisse

Centenarul diplomatic româno-elvețian

ETH Zürich

Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati

The Plot

Libraria Cărturești

Radio Galati

%d bloggers like this: