± galati

SOS >>> ORASUL POSIBIL >>> STIATI CA?

2012 +/- GALATI – DESPRE/ABOUT


+/- galați, ediția 2, este un eveniment care vizează conştientizarea calităților şi defectelor oraşului. Evenimentul este o continuare a invitaţiei de a gândi deschis şi creativ, din cadrul concursului de invenţii urbane organizat în 2011 (Oraşul posibil. Episodul Galaţi 2050), şi va avea loc în cadrul ACU Fest – artă și cultură urbană, în perioada 1-3 iunie 2012. Din viziunile pe termen lung prezentate atunci, vom imagina, împreună cu un grup de tineri, 2 serii de acțiuni:

Workshop Street Art (Orașul Posibil) – Explorări urbane în cartiere şi colectarea de viziuni ale participanților pentru diferite zone din oraş. Plimbările se vor concretiza cu imaginarea și realizarea unor stickere pe teme urbane adaptate diverselor situații întâlnite, dar atelierul este deschis și altor idei de intervenții reversibile. Scopul atelierului este de a găsi noi repere identitare pentru oraș şi idei pentru activarea sau reanimarea unor spaţii prezente în mentalul colectiv, dar abandonate. Coordonarea workshopului va fi realizată de tineri arhitecți, mișcarea care ne-a inspirat fiind creativul street art (link). Cele mai inventive idei vor fi premiate.

Eveniment conex – În urma plimbărilor prin oraș grupul de participanți va alege un spațiu urban cu potențial sau ce necesită intervenție urgentă, unde dorim prezentarea unui proiect manifest pentru luarea de atitudine asupra situației spațiului urban din orașele românești (link). Proiectul realizat de un grup de tineri arhitecți din Cluj, a fost realizat la invitatia Ordinului Arhitecților din România pentru Balul Arhitecților în 2011, eveniment cu tema Spațiul public. Vom invita pentru lansare o persoană publică pentru a-și exprima punctul de vedere asupra eventualelor măsuri ce ar trebuie inițiate în spațiul urban în următorul mandat.

Program (poate suferi modificari)

21 – 1 iunie – formarea echipelor pentru workshop. Cei interesați sunt rugați să contacteze organizatorii la contact@plusminus.org.ro sau / și la telefon 0723 354685.

Vineri, 1 iunie

9.00 – 14.00 – înregistrarea participanţilor, zona amfiteatrului de pe faleză

10.00-11.00 – prezentare Street art, forme de luare în posesie a spaţiilor urbane, urmată de discuții

11.00- 17.00 – plimbări prin oraş, identificarea unor spaţii abandonate dar care ar putea deveni locuri de întâlnire şi activităţi de viaţă urbană

17.00- 19.00 – colectarea părerilor, dezbateri şi alegerea spaţiilor de lucru

Sâmbătă, 2 iunie

10.00 – 18.00 – atelier de creaţie şi realizare de stickere (şi nu numai) pe teme street art

Duminică, 3 iunie

10.00 – 15.00 – intervenţii în spaţiile urbane alese, cu stickere (făcute de voi) şi baloane (aduse de noi) … şi orice alte idei non-invazive ne (vă) trec prin cap

Stiați că? – O campanie de informare despre oraş şi urbanism

Au fost alese în principal acele articole de lege, principii metodologice adoptate de ministerele de resort şi noţiunile de urbanism care au legătură directă şi imediată cu interesul şi posibilitatea locuitorilor de a lua parte (implicat sau critic) la deciziile care afectează dezvoltarea Galaţiului.

Acestea se înscriu în 5 arii tematice, care se suprapun parţial sau sunt complementare: (1) informaţii despre procesul de autorizare a lucrărilor, în special din spaţiul public; (2) câteva concepte şi noţiuni de bază în dezvoltarea urbană; (3) instrumentele legislative şi administrative de planificare urbană; (4) câteva informaţii despre ce înseamnă participarea cetăţenilor la planificarea urbană.

Deşi sunt extrem de puţine, aceste informaţii au rolul de a deschide căi de căutare pentru locuitorii interesaţi de una sau mai multe dintre tematici.

Acestea vor fi prinse pe un pavilion mobil de pe care vizitatorii le pot lua şi înlocui cu altele, pe care vor nota propriile observaţii, critici, întrebări, dorinţe etc. Campania va fi susținută de o prezentare despre drept urban şi urbanismul participativ in care va fi subliniată importanţa implicării locuitorilor în deciziile care le afectează mediul de viaţă – sâmbătă, între 10.00-11.00.

Eveniment conex – Dacă nu ați avut timp să vizitați expoziția concursului Orașul Posibil de anul trecut, vă invităm să vă exprimați opinia asupra gândurilor pentru viitor, de data aceasta într-un spaţiu exterior – pe faleza Dunării, în zona amfiteatrului in zilele de 1-3 iunie.

Va asteptam!

Parteneri eveniment: OAR – Filiala Dunarea de Jos, Asociatia Braintree, Arhiforum, Asociatia tinerilor Activi Civic Galati

Sustinatori: ATU – Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Ce-RE – Centrul de Resurse pentru participare publica, ATAC- Asociatia Tinerilor Activi Civic

Alte informatii – pe facebook la Orasul Posibil – PlusMinus Galati

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Coordonator program. Programme coordinator

Ina Stoian
arhitect, asociatia PlusMinus
www.plusminus.org.ro

Echipa de Proiect. Project Team

2012
Daniela Calciu
Raluca Primejdie
Violeta Piciorus
Luminita Stoian
Lucian Sandu-Milea
George Macovescu
Science + Sern
-
2011
Marius Mitran
Mirela Nitu
Violeta Piciorus
Cosmina Diaconeasa - traduceri
Luminita Stoian

Finanțatori. Financers

2012
OAR - Ordinul Arhitectilor din Romania
-
2011
OAR - Ordinul Arhitectilor din Romania
UAR - Observatorul Urban

Ambasada Elveției prin sponsorii Centenarului diplomatic româno-elvețian
(NOVARTIS, ABB, FRANKE, HOLCIM, VULCAIN, HEIDI, NESTLE, RABO, SIKA, SWISS INTERNATIONAL AIR LINES, AUDICONSULT, GEBERIT, HBA, KPMG, MATTIG MANAGEMENT PARTNERS, SWISS ARMS, VALVIS, CAMERA DE COMERT ELVETIA-ROMANIA)

Parteneri. Supported by

2012
OAR - Filiala Dunarea de Jos
Asociatia Braintree
ATU - Asociatia pentru Tranzitie Urbana
Ce-RE - Centrul de Resurse pentru participare publica
ATAC- Asociatia Tinerilor Activi Civic
-
2011
OAR - Filiala Dunarea de Jos
ETH Zürich
The Plot
Administrația Porturilor Dunării Maritime
Cărturești
AREA3
Primăria Municpiului Galați
Colegiul Național Vasile Alecsandri
Liceul de Artă Dimitrie Cuclin
Școala Generală 28 Mihai Eminescu

Parteneri media. Media partners

Radio Galati
www.arhiforum.ro

Copyright

Continutul acestui blog este protejat prin legea copyright-ului si continutul sau nu poate fi folosit fara acordul autorilor / detinatorilor drepturilor de utilizare si publicare. Citarea este permisa, insa trebuiesc mentionate autorul si sursa. Va rugam contactati organizatorii!

contact: contact@plusminus.org.ro

Plusminus

OAR

OAR Dunărea de Jos

Observatorul Urban, UAR

Ambassade de Suisse

Centenarul diplomatic româno-elvețian

ETH Zürich

Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati

The Plot

Libraria Cărturești

Radio Galati

%d bloggers like this: